Långvariga besvär

Hjärntrötthet vid och efter hjärnskakning

Hjärntrötthet är något annat än vanlig trötthet och tar sig uttryck genom att ens mentala energi tar slut extremt fort. Saker såsom ljus, ljud och många intryck leder till trötthet snabbare. Genom att följa nedan råd kan man behandla hjärntröttheten enklare.

Ladda ner PDF

Granskande Expert

Birgitta Johansson, Universitetssjukhusöverpsykolog, Docent, specialist i neuropsykologi – Rehabiliteringsmedicin, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet

Översikt

Här finns information om hjärntrötthet yttrar sig, vilka symtom som är vanliga, samt var man kan hitta fler tips.

Hjärntrötthet som följd av hjärnskakning

Trötthet är något som alla människor upplever av och till. Efter hjärnskakning och andra skador eller sjukdomar som påverkat hjärnan, kan man däremot drabbas av en annan typ av trötthet. Den brukar man kalla för “hjärntrötthet”, eller fatigue, och det är inget som en frisk människa någonsin har upplevt. Det är en trötthet som innebär att personens mentala energi snabbt kan ta slut vilket kan ha en enorm påverkan på personens liv och vardag. När energinivåerna däremot är höga kan personen upplevas som helt frisk, vilket kan medföra problem för den drabbade i form av brist på förståelse eller misstro från omgivningen. 

  

Hjärntrötthet är vanligt efter hjärnskakning och kan i många fall sitta i länge. Hjärntröttheten leder ofta till en minskad förmåga att bearbeta intryck, nedsatt uppmärksamhet och ibland nedsatt arbetsminne. Alla situationer som innebär mycket intryck, exempelvis att träffa flera personer samtidigt, ljus, ljud eller stimmiga miljöer upplevs ofta som påfrestande. För en person som är hjärntrött kan alla vardagssituationer vara krävande: att umgås med familjen, laga mat, handla, läsa, titta på tv och arbeta.   

Vanliga symtom vid hjärntrötthet: 

  • snabb förlust av mental energi  
  • lång återhämtning efter aktivitet  
  • koncentrations/uppmärksamhetsproblem  
  • ljud- och ljuskänslighet   
  • stresskänslighet 
  • minnesproblem  
  • tanketröghet   
  • irritabilitet  
  • huvudvärk 
  • sömnproblem   

Det kan vara svårt att hantera hjärntrötthet men man får försöka lära sig att vara energismart och hushålla med den energi man har. Läs mer på www.brainfatigue.se 

Där kan du få information om hjärntrötthet samt strategier och verktyg till den drabbade för att kunna hantera vardagen.   

Redaktör
Gustav Hallberg
Skribent
Åsa Wallin & Gustav Hallberg
Publiceringdatum
6/1/2023
Senast uppdaterad
6/1/2023